Interviu MIHAI TIVADAR – DIRTY SHIRT

1. Salut! Bine ati venit pe stagereport.ro.

Salutare şi mult succes cu acest proiect.

2. În ce stadiu se află viitorul album?

Săptămâna asta a început mixul, editurile sunt gata, a rămas o înregistrare adiţională (o mică surpriză :). În paralel, Cristi e în plină editare a primului videoclip (filmat astă vară).

3. Ne poţi da ceva detalii legate de producţie? Ştiu că mixajul şi masteringul se anunţau a fi realizate la Los Angeles în Hoby Shop Studios.

Ne putem “lăuda” cu o producţie multinaţională. Înregistrările au fost făcute în România (în mai multe studiouri) şi Franţa, mixul şi masteringul în Statele Unite, însă am avut colaborări şi înregistrări adiţionale făcute în Finlanda şi Anglia…

Faptul că Charles “Kallaghan” Massabo (producătorul “Same Shirt Different Day”) lucrează în prezent în studioul lui Mudrock (producător Godsmack, Alice Cooper, etc…) ne oferă o şansă extraordinară. Suntem nerăbdători privind rezultatul final. Deja versiunea pre-mix promite:)

4. Ca abordare muzicală, ce direcţie a luat acest album, la ce influenţe să ne aşteptăm?

Noul album mi se pare o continuare naturală a “Same Shirt Different Day”, însă mult mai modern şi, în acelaşi timp, mai omogen şi variat. Influenţele vin din toate orizonturile (folclor, funk, jazz, reggae, western, electro, dubstep, etc.) însă pe un “schelet” marca Dirty Shirt: industrial hardcore metal. Un alt contrast e faptul că albumul e mult mai tehnic decât precedentul dar, în acelaşi timp, dintre cele 11 piese, cel puţin 5-6 sunt potenţial hituri.

5. Ne poţi da un scurt rezumat al pieselor – tematica, titluri?

Colaborarea cu Leo Ciocan (textier Legion, Narkoma), “responsabil” de marea majoritate a versurilor face ca albumul să capete o dimensiune suplimentară. Am reuşit să zicem ceea ce aveam de zis. Multe piese sunt inspirate din ceea ce am trăit noi. “Freak Show” vorbeşte despre circul mediatic ieftin şi de prost gust servit la televizor şi pe Internet. “Bad Apples” abordează problema imaginii false şi exagerate a românilor în străinătate. “The Business of Life” descrie viaţa actuală care devine, din păcate, o goană continuă după asigurarea subzistenţei prin neglijarea vieţii personale. “Trust Me” e despre antiteza dintre discursul “real” şi “oficial” al celor care ne conduc. Însă, aşa cum am obişnuit deja ascultătorii noştri, sunt şi piese „de petrecere şi voie bună”, precum “Extreme Funky Disco” sau “Rocks Off”. Pentru cei interesaţi, versurile au fost publicate pe pagina Facebook a trupei: www.facebook.com/dirtyshirtoriginal

6. Ce concerte viitoare se anunţă?

Dacă totul decurge conform planului, în decembrie vom organiza un mini turneu deja „tradiţional”, Mos Crăciun e Rocker (concerte caritative în Nord Vestul ţării), o potrivită ocazie de a lansa primul videoclip de pe album. Pe urmă, anul viitor, cândva prin februarie-martie, vom face prima parte a turneului de lansare a discului.

7. Coperta CD-ului este gata? Cine a realizat grafica discului?

Coperta e încă în lucru, dar în curând va fi terminată. Suntem bucuroşi să colaborăm cu Costin Chioreanu (Twilight13Media), care a lucrat cu o serie de trupe cunoscute în underground-ul internaţional, precum Mayhem, Darkthrone, Grave, Ava Inferi, etc, şi pe care îl considerăm drept unul dintre cei mai talentaţi artişti la ora actuală in domeniu.

8. Momentan sunteţi implicaţi şi în alte proiecte?

Nu, suntem 100% concentraţi pe Dirty Shirt.

9. Credeţi că fanii români încep uşor să aprecieze formaţiile autohtone?

Multe trupe autohtone sunt apreciate, chiar şi din underground (nu la nivelul din Vest, însă mult peste ceea ce se întâmpla acum câţiva ani).

10. Ce trupe româneşti consideri ca suna bine live?

Întrebare capcană 🙂 Normal ca aş pune în primul rând trupele cu care suntem prieteni :). Serios vorbind, în turneul Dirty Tour (2010-2011) am avut ocazia sa cântăm cu multe trupe din underground-ul românesc, şi pot să spun că la nivel de ofertă, există calitate. Sunt foarte multe trupe din România care sună excelent.

11. La începutul anului, când am mai stat de vorbă, declarai că “Faptul că am colaborat cu sunetişti şi muzicieni din Vest a contat foarte mult. Acum suntem convinşi că următorul album e un pas mare înainte.” În momentul de faţă, privind înapoi la “Same Shirt, Different Day” sesizezi “un progres clar, atât la nivel producţie, cât şi la prezentare live” între “Same Shirt, Different Day” şi noul album?

Cred ca am răspuns parţial la această întrebare. Albumul pare o “clasă” peste „Same Shirt Different Day” (care deja a fost o reuşită), deoarece e mult mai bogat, mai complex, probabil mai interesant. Cum zicea un prieten din Franţa: „c’est l’album de la maturité artistique” 🙂

12. Vă consider o trupă extrem de organizată. Ai avea răbdarea necesară să te ocupi de organizarea concertelor şi pentru alte trupe? Ştiu ca aveai ceva cursuri orientative pe cest subiect.

Dacă aş face doar asta, şi cu un venit cert, răspunsul ar fi da. În plus faţă de ceea ce fac acuma? E imposibil.

13. Cum ai comenta raportul muzical: România-Franţa-S.U.A.?

E bună ordinea :).

14. Cam atât pentru prima apariţie în cadrul stagereport.ro. Vor mai fi multe altele. În final iţi las ţie ultimul cuvânt şi dreptul de a zice orice.

Mersi de invitaţie şi ne vedem/auzim în curând 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s